19\02\2009 - 13\09\2009
Museu de Ciències Naturals
El Castell dels tres dragons va ser construït com a cafè-restaurant de l'Exposició Universal del 1888 per Lluís Domènech i Montaner. Actualment és seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Aquesta exposició aprofundeix en un dels vessants potser menys coneguts de l'autor del Pla Cerdà: la seva carrera com a polític progressista, que el va portar fins i tot a exercir com a president de la Diputació de Barcelona.
L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta una exposició que ofereix una visió espectral de la producció fotogràfica barcelonina del primer quart del segle XX referent al territori, les classes socials i els seus espais de convivència.
18\07\2009 - 14\03\2010
Casa Padellàs
Aquesta mostra commemora el centcinquantè aniversari de la restauració dels Jocs Florals de Barcelona, esdevinguda el mateix any de l'aprovació del Pla Cerdà: el 1859.
07\10\2009 - 26\10\2009
Escola Politècnica Superior - Universitat de Girona. Sala Andreu Agustí. Edifici P-1
Aquesta exposició té com a objectiu oferir al públic en general una rigorosa visió de l’obra de l’urbanista Ildefons Cerdà.
Aquesta exposició vol fer una immersió dins de la realitat actual per tal de reinterpretar el Projecte Cerdà i les seves idees inicials. També pretén descobrir-ne els valors urbanístics i socials, i explicar-ne el sentit més general.
11\11\2009 - 28\05\2010
Biblioteques de l'Eixample
Exposició itinerant de caràcter divulgatiu que posa de manifest com la
planificació urbanística realitzada per Cerdà va influir i influeix en
la vida quotidiana de les persones.
Aquesta exposició realitzarà una mirada històrica a partir de l’urbanisme i l’arquitectura, i sobre les principals característiques del Pla Cerdà de Barcelona, per posar de relleu la vigència i l’actualitat del projecte.
Ara fa trenta anys es van constituir els ajuntaments democràtics després del llarg període dictatorial. Al llarg d’aquestes tres dècades, les ciutats i el territori han viscut una sèrie de canvis profunds: transformacions que s’han esdevingut pels processos de creixement, per l’impacte de la globalització i per l’acceleració dels avenços tecnològics.
Aquesta exposició intenta mostrar el complex tramat subjacent a la ideació de l’Eixample per Cerdà, l’energia d’una societat urbana sacsejada per la revolució industrial i emmotllada pel règim liberal.
Aquesta exposició repassa la història de la Plaça de les Glòries, un dels espais de la ciutat que ha estat objecte de més canvis i planificacions sense trobar la seva forma definitiva.
24\03\2010 - 15\05\2010
Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC)
En el marc de l’Any Cerdà, el COAC acull l’exposició "El Carrer és nostre… de tots!" del 24 de març al 15 de maig, organitzada junt amb el Col·legi d’Enginyers Industrials i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Uns mesos després de la seva estada a Barcelona, l'exposició "La política pràctica. Cerdà i la Diputació de Barcelona" es desplaça a Centelles, localitat natal d'Ildefons Cerdà.
Després d'haver passat pel Centre Cívic Cotxeres Borrell, aquesta exposició sobre la Plaça de les Glòries es trasllada al Centre Cívic Sagrada Família.
Des del 2 de juny i fins el proper 25 de juliol es pot visitar al Castell de Cornellà l’exposició Ciutat Cruïlla, una experiència artística que vol desenvolupar la idea de Cornellà com a cruïlla de pas, de gents i cultures al llarg de la seva història.
Casa Elizalde
Al mes de juny, l'exposició sobre la Plaça de les Glòries, que ja haurà passat pels centres cívics Cotxeres Borrell i Sagrada Família, farà una estada a la Casa Elizalde.